Inspiracje

Krokiety z kapustą w sosie pieczarkowym

Składniki: 

  • mrożone krokiety – ilość uzależniona od liczebności biesiadników
  • sos pieczarkowy
  • ok. 20 dkg pieczarek
  • mała cebula
  • olej lub pół łyżki klarowanego masła do smażenia
  • 200 ml śmietany (12-18 %),  może być zmieszana pół na pół z jogurtem naturalnym
  • łyżeczka mąki  ew. odrobina ciemnego sosu sojowego dla koloru
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • posiekany koperek lub pietruszka

Sposób przygotowania:

  1. Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie.
  3. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli.
  4. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki wody lub rosołu, jeśli mamy.
  5. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką.
  6. Wlać na patelnię, dodać przyprawy, posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
  7. Podać na talerze i kontentować się wybornym smakiem.

Niebawem więcej przepisów, zapraszamy na naszą stronę.

krokiety